Koffiegruis is zoveel meer: wistje-datjes

Wist je dat koffie al bestaat sinds +- 500-900 na Christus. Er zijn verschillende bronnen. Een waarschijnlijkheid is dat koffie zaadjes vanuit Afrikaanse contreien (Ethiopië, Kenia) tot in Arabië zijn beland. Daar ontdekte men dan dat het enkele kwaaltjes kon bestrijden (vermoeidheid). En natuurlijk was men ook meteen verkocht voor de lekkere smaak.

Meer weten over de geschiedenis, check http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie#Geschiedenis

De chemische reactie die gebruikt wordt bij koffie en thee heet extractie. Men scheidt dan een stof (koffie poeder) op basis van een vloeistof (water). Uiteindelijk krijg je jouw koffie (water + koffie) te samen met het koffiegruis in jouw filter.

 

Instant coffee.jpg
Instant coffee” by Editor at LargeOwn work. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons.

 

Naast koffiegruis worden ook nog volgende benamingen gebruikt: koffiedik, koffiedrab of koffieprut

Tuin

Wist je trouwens dat je koffiegruis ook kan gebruiken in de tuin. Het zou een perfecte bestrijding tegen slakken zijn. Het wordt o.a. gebruikt in de pompoenenteelt. Doordat de voedingsstoffen niet meteen vrijkomen, is het bovendien een langwerkende meststof.

In dit filmpje zie je zelfs hoe een Gentenaar (België) oesterzwammen kweet op koffiedrab: https://www.youtube.com/watch?v=G54puTVDWU0

Schoonmaak

Volgens Tante Kaat kan je koffiegruis ook inschakelen om te poetsen . Samen met een druppel afwasmiddel zou het ideaal zijn om jouw handen mee schoon te schrobben. Ook om de gootsteen proper te krijgen wordt het schurend gehalte van koffiegrijs gebruikt.

Voor meer details over dit ‘nieuwe’ poetsen check deze url: http://www.visitamagazine.be/ecologisch-poetsen/tante-kaat-meer-dan-schoonmaken

Parties

Naast de tupperware en upperdare avonden, whisky tastings is er nu een nieuwe hype: koffie tasting. Onder de naam van Homeparty, biedt deze koffie fanaat dit aan. Zou men op zulke parties ook iets creatiefs doen met het de koffiedrab?

Gezondheid

Misschien wel het haar mee shampooën?

Of cellulitis wegkrijgen? Zouden deze babes op de foto (zie http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130220_007 ) dit daadwerkelijk gebruikt hebben?

Creatief

Als je nu nog niet genoeg inspiratie hebt wat te doen met de ‘afval’ bij het koffiezetten, hier is nog een tip. Zeker voor de ouders onder ons.

Gebruik het gewoon op een creatieve manier om te knutselen. Het laat je toe om kinderen op een heel leuke manier in contact te brengen met koffie. Je koppelt er een leermomentje aan. Je maakt samen koffie. De koffie is voor de begeleiders 😉 maar voor de rest. Kinderen kunnen ruiken aan de bonen. Zien hoe de bonen worden gemalen. Dan hoe het proces van koffie zetten verloopt. Om dan uiteindelijk naar hartelust aan de slag te gaan met de koffiegruis.

Kinderen vinden het gewoon heerlijk om zich vuil te maken. Zie ook deze handige pdf

Voeding

Als we dan toch creatief zijn met koffie. Je kan er ook steeds mee experimenteren in de keuken. Zo wordt parelhoen soms klaargemaakt met koffie.

Of wat dacht je van een roomig nagerecht genaamd parfait met een vleugje koffie. Er is zelfs een Belgische bier waarin koffie verwerkt zit. Google zeker eens naar “Broeder Jacobbier”.

 

Je ziet het koffie (en vooral de koffiegruis) is zeer veelzijdig. Gooi jij de volgende keer de waardevolle koffieprut gewoon in de vuilbak?

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *